Tarladan Hasada Aromaterapi Festivali
(28 Haziran 2018)

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) tarafından hazırlanan “Tarladan Hasada Aromaterapi” isimli festival Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Gürbüz, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Deniz, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Lokman Gültekin, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Balıkesir İl Koordinatörü Mehmet Zahid Döğdü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Daire Başkan ve birim amirleri, Aromaterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayten Altıntaş ile dernek üyeleri ve aromaterapi konusunun ilgililerinin yoğun katılımıyla 27-28 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Kokuların iyileştirici özelliklerini kullanarak sağaltım sağlayan aromaterapi Sağlık Bakanlığımız tarafından da tanınan geleneksel tıp yöntemlerinden biridir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aromaterapi konusu giderek önem kazanmakta; bu konuda bilimsel çalışmalar çeşitlenerek etkinlik ve güvenlik konularında epeyce yol kat edilmektedir. Aromaterapide kullanılan saf ve kaliteli uçucu yağların güvenlik ve kalitesi gibi konular ve etkin kullanım dozajlarının halk sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Ayrıca aromaterapi tüm dünyada gelişmekte, aromaterapide kullanılan ürünlerin pazar payı da giderek büyümektedir. Dünya aromaterapi ürünleri ticaretinde kalite konusu yapılan bilimsel çalışmalarla daha da önemli hale gelmekte, kalitenin sürdürülebilir olabilmesi için aromatik bitkilerin tarımı da yaygınlaşmaktadır. Bu etkinlik ile bahsi geçen konuların yanı sıra aromaterapide kullanılan bitkilerin tarladan hasada, hasattan distilasyona ve tüketiciye ulaştırılmasına kadarki süreçlerin önemine vurgu yapılmıştır.
Tarladan Hasada Aromaterapi programımıza bir ay gibi kısa bir sürede, biri yurtdışından olmak üzere 25 ilimizden, başta bölgemiz çiftçilerinden olmak üzere eczacı, farklı üniversitelerden ilgili branşlardan öğretim üyeleri, biyolog, mühendis, avukat, veteriner, aktar, öğretmen, hemşire, bilimsel bitki ressamlığı gibi meslek gruplarının yanı sıra mimar, kaptan, esnaf, marangoz, ressam, bankacı gibi 50 farklı meslek grubundan 400’e yakın vatandaşın katılımı sağlanmıştır. Sındırgı Belediyesi, Sındırgı’da yapılan lavanta ve Melissa officinalis yetiştiriciliğini tanıtmak amacıyla stant açmış, programa katılanlara aromatik bitkiler konusundaki çalışmalarını tanıtma imkanı bulmuştur. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zekai Kafaoğlu, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal ve Aromaterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayten Altıntaş’ın açılış konuşmaları ve açılış etkinlikleri ardından Prof. Dr. Ayten Altıntaş’ın katılımı ve anlatımıyla tarlada mercanköşk, lavanta hasadı yapılmış ve sonrasında BAÇEM Distilasyon tesisinde damıtma yapılmıştır. 
Seminer programı üç oturumda gerçekleştirilmiştir:
I. OTURUM 
•    Prof. Dr. Ayten Altıntaş (Medipol Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı ve Aromaterapi Derneği Başkanı): Tarihte ve Günümüzde Mercanköşk (Origanum majorana) 
•    Prof. Dr. Murat Kartal (Bezmialem Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Müdürü): Aromaterapi Ürünlerinin Gıda, Kozmetik ve İlaç Sanayisinde Kullanımı
•    Ecz. Aslı Yazıcıoğlu (Klinik Aromaterapi): Aromaterapide Güvenlik Konuları ve Uçucu Yağların Kalitesi
•    Prof. Dr. Yüksel Kan (Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ana Bilim Dalı Başkanı): Aromaterapide Kullanılan Bitkilerin Kültürünün Önemi ve Kalitesi 

II. OTURUM 
•    Ecz. Aslı Yazıcıoğlu (Klinik Aromaterapi): Koku Duyusu Nasıl Çalışır? İkinci oturumun ilk konuşmacısı olarak davet edilen ve sağlık sorunlarından dolayı aramıza katılamayan Kokular Kitabı yazarı Sayın Vedat Ozan’a tekrar geçmiş olsun diler, bu konuyu bizlere bilimsel olarak sunan Ecz. Aslı Yazıcıoğlu’na da tekrar çok teşekkür ederiz.
•    Dr. Öğretim Üyesi Burcu Çetin (Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yard.): Aromaterapide Kullanılan Tıbbi Bitkilerin Doku Kültürü Yöntemleri ile Üretimi
•    Aslı Bilgin (Homemade Aromaterapi): Aromaterapi Ürünlerinin Üretim ve Yasal Gereklilikleri
•    Nazım Tanrıkulu (BAÇEM Şube Müdürü): BAÇEM’in aromaterapi bitkileri ve kapanış konuşması

III. OTURUM 
•    Seminer programı değerlendirme ve soru-cevap oturumu ile sona erdi. 

Etkinliğin ikinci günü Prof.Dr. Ayten Altıntaş, Prof.Dr. Yüksel Kan, Prof.Dr. Murat Kartal ve BAÇEM uzmanlarının rehberliğinde Kazdağları’nda Botanik Gezisi yapılmış, Kaz Dağlarında doğal olarak yetişen tıbbi ve aromatik bitkiler tanıtılmıştır. Hatha Yoga Eğitmeni Dolunay Varol ile yürüyüş güzergahında Yoga ve Meditasyon yapıldıktan sonra hava muhalefeti sebebi ile BAÇEM’de Dokuz Eylül Üniversitesi Müzikoloji Bölümü Öğr. Üyesi Ömer Er’in “Doğanın Müziği” konulu söyleşisi akabinde Grup Lokomotiften Erbil Savaş’ın da eşliğinde, katılımcılarla Doğada Doğaçlama Müzik çalışması yapılarak etkinlik tamamlanmıştır. Program hazırlığında emeği geçen tüm personelimize, kurumsal katkılarından dolayı Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal’a ve Aromaterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayten Altıntaş’a, davetimizi geri çevirmeyip bizleri aromaterapi konusunda aydınlatan, ülkemizin farklı üniversite ve kurumlarında bu alanda çalışmalar yürüten çok kıymetli hocalarımıza ve katılımları için tüm misafirlerimize çok teşekkür ederiz.

Tarih: 30.07.2021 12:54
Baçem eğitimleri hangi alanda yoğunlaşmalıdır?
Baçem bilgilendirme blog